Svenska kulturella skolan

Svenska Skolan i Vancouver planerar att lägga till en ny serie med lektioner till sitt ordinarie utbud. Inför varje terminsstart får vi samtal från föräldrar som inte har möjlighet att lära sina barn svenska, som ber oss att erbjuda deras barn någon form av tillgång till svenskt språk och svensk kultur. Det finns alltså en stor efterfrågan på detta. Nedan följer lite information om hur dessa nya klasser kommer att se ut, för dig vars barn eller barnbarn kanske kan vara intresserade! Vi beskriver också kort skolans ordinarie verksamhet för att ge en bättre bild av hur dessa klasserna skiljer sig.

Ordinarie undervisning i Kompletterande Svenska

Svenska Skolan undervisar svenska för barn i åldrarna 3-15 år, med fokus på att utveckla ett redan befintligt språk. Svenska Skolverket finansierar cirka en tredjedel av våra omkostnader; resten kommer från termins- och lägeravgifter samt ca $4,000 per år via fundraising. Skolverkets krav för att stödja vår verksamhet är att svenska ska vara ett levande språk i barnens hem innan de kommer till skolan (s.k. ”kompletterande svenska”). Våra lärare använder bara svenska i undervisningen, och klasserna erbjuder på så vis ett s.k. svenskt språkbad (Swedish immersion). Från 6 års ålder följer undervisningen den svenska kursplanen för kompletterande svenska, inklusive läs- och skrivträning, medans förskolan är ett lekbaserat språkbad som förbereder för grundskoleklasserna. Vår rekommendation till föräldrar är att barnen bör förstå men inte nödvändigtvis kunna prata svenska för att hänga med på lektionerna. På vår hemsida finns mer information om hur man kan stimulera och uppmuntra barn till flerspråkighet (mejla oss om du vill att vi skickar en PDF).

Svenska Kulturella Skolan

Den nya Kulturella Skolan som vi nu introducerar erbjuder ett bättre alternativ för de barn som inte känner sig bekväma i den ordinarie undervisningen. Barn som inte får tillräckligt med svenska i hemmet kan påverkas negativt av språkbadsklasser, om de tolkar deras bristande svenska som ett misslyckande. Detta kan leda till ett försämrat självförtroende eller en negativ syn på Sverige och svensk kultur. Vi är övertygade att det är väldigt viktigt för barn med en svensk bakgrund att ha en möljlighet att få inblick i svensk kultur och utveckla sin kulturella identitet, oavsett om de har möjlighet att lära sig det svenska språket. Alla barn som är nyfikna på svensk kultur är välkomna, även de utan direkt svensk anknytning.

Undervisningen kommer att ske på engelska, med inslag av svensk kultur, litteratur och språk. Den språkliga delen är lättsam, med mycket upprepning av enkla ord och fraser. Barnen får således en chans att bekanta sig med  svenska ord såväl som t.ex. Pippi Långstrump och fastlagsbullar. Lärare under våren kommer att vara Mona Neufeld, utbildad ESL lärare.

Lektionerna kommer att hållas i Svenska Rummet på SCC varannan söndag kl 15-17, under februari och mars 2014. Programmets kostnad kommer att bli ca $80 per barn, eller mindre om vi får många barn som deltar. Än så länge har vi inte satt någon begränsning på ålder, utan skulle gärna vilja se vilka åldrar som är intresserade innan vi avgör vilka klasser som behövs. Detta format kommer att provas under våren 2014, och fortsätta under kommande år om det får ett positivt genomslag och går runt rent ekonomiskt. Vissa volontärinsatser av föräldrarna kommer att behövas, såsom t.ex. att baka någon gång eller sopa undan.

Vänligen mejla svenskaskolanvancouver at gmail.com för att anmäla ert intresse. Anmälan är i nuläget inte bindande, men vi kan heller inte garantera plats. Om du har frågor ring Mia Logie på tel 604-725-8431. Under januari månad 2014 kommer vi att ta upp bindande anmälan. Mejla oss nu om du vill få kommande information direkt i brevlådan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s