Hur väljer man boende i Vancouver?

De flesta av våra familjer på skolan har bott länge i Vancouver och fött sina barn här, men ibland har vi nya familjer som kommer direkt från Sverige eller via utlandsjobb i andra länder. En vanlig fråga för utlandssvenskar som planerar en flytt till Vancouver är hur man väljer ett område att bo i och skola till barnen. Nedan har jag knåpat ihop lite tankar om min älsklingsstad, trots att jag besökt många av världens mest populära städer. Jag hoppas kan ge lite insyn och tips på information man kan använda för att söka vidare och hitta fram i informationsdjungeln.

Ett tips är att välja en skola och sedan område därefter, men det beror också så mycket på vart man kommer att jobba, vad familjen har för fritidsintressen och vilken typ av närmiljö man tycker bäst om. Hur gamla barnen är kan också påverka. Välj närhet antingen till jobbet eller fritidsaktiviteterna, om du inte kan få båda! Den sorts bostad man tänker sig spelar förstås in – Lägenhet eller radhus (townhouse) eller hus och finns det behov av tomt? ”Condo” är bostadsrätter, medans hyresrätter ofta kallas ”suite” – är tanken att hyra eller köpa?

Många som kommer till Vancouver kommer hit för att jobba med datorspel (gaming industry). De flesta av dessa företagen ligger i Burnaby med nära anslutning till HWY1. Endel kommer för att jobba på universitetet UBC, vilket ligger allra längst västerut i Vancouver West Side. Filmindustrin utspridd över hela ”stan”, med majoriteten av filmstudios i Burnaby. Det finns också en liten musikbransch.

Personligen rekommenderar jag North Vancouver/ West Vancouer/ North Shore, men där är jag lite biased :), Snabb tillgång på HWY1, och härligt friluftsliv. Själv gillar jag den nära tillgången på utförsåkning och snowshoeing på vintern; djupa skogar med fantastisk hiking och mountainbiking året om – för diehards iallafall – samt kayaking och båtar på sommaren. En dryg timme till Whistler, dit många åker på helgerna. Tekniskt sett en förort men jag känner mig mer centralt orienterad här än när jag bodde på West Side. Det är ca 15 min med buss till downtown från där jag bor. Mycket barnfamiljer i alla åldrar och ett familjeorienterat samhälle.

Vill man vara nära de fantastiska restaurangerna (yum!) så rekommenderar jag downtown eller East Vancouver (Commercial/Main) eller Kitsilano. Downtown är ovanligt trevligt för att vara en Nordamerikansk stad – promenadstråk tex vid Yaletown och West End. Fina ljusa lägenheter, men knepigt med parkering och kanske inte det mest praktiska med aktiva skolbarn. East Vancouver är ett ungt och hippt område, med mycket cafeer och restauranger. Definitivt det mest populära för singelliv och även en del småbarnsfamiljer. Kitsilano hamnar i samma kategori; snäppet efter i hip-het, men med fördelen att det ligger vid en härlig sandstrand med volleyboll och mycket aktivitet på kvällar och helger. I Kits finns det gott in fina townhouse och lägenheter. Lite längre söderut i Dunbar och Kerrisdale finns det mer hus med tomter. East Van är det övervägande små hus med källarvåningar. Tillgången på stora och eleganta villor är bäst i West Vancouver (North Shore), Shaugnhessy och Point Grey (West Side).

Om det är stränderna som lockar, med vackra solnedgångar men även toppen för de som vindsurfar och seglar, så är det West Side (Kits, Point Grey/ Dunbar, UBC) som har bästa läget – men det kan vara segt att ta sig igenom trafiken till HWY1 om man jobbar längre ut.

Slutligen rekommenderar vi att flytta hit under våren och sommaren, eftersom november- januari kan vara lite gråa och tunga, och har man inte upplevt en sommar här kan det vara svårt att föreställa sig hur underbart det är då! Ett tips för att gilla vintrarna är att bo nära berg och snö, för snön lyser upp och då finns det inget härligare än en kväll på skidor eller snöskor med utsikt ner över ljusyktorna som lyser upp dalen!

Nedan kommer lite länkar som kan vara användbara. Kontakta oss på vår offentliga facebook grupp om du har frågor, så finns det säkert någon på skolan eller någon av skolans supportrar som kan bredda informationen ytterliggare!

Man kan kolla information om skolorna på http://britishcolumbia.compareschoolrankings.org/ChooseReport.aspx I vårt hurhåll är det min man som håller koll på vilka skolor som är bra så jag har inte den bästa kollen på utbudet, men våra barn går på en public IB skola.

Svenska Skolan erbjuds på torsdags em 4:15-6:15 eller lördag fm, och den ligger i norra Burnaby, strax öster om Vancouver. Vi har elever som kommer ända från Squamish, White Rock och Abbotsford, med upp till 45-60 minuters resväg dit! Hoppas denna länken fungerar: https://www.google.ca/maps/place/6540+Thomas+St,+Burnaby,+BC+V5B+4P9/@49.2478791,-122.9680081,11z/data=!4m2!3m1!1s0x5486770c1006dcd5:0xb476ee1156ad8eb1?hl=en

Tunnelbanan (Skytrain) sträcker sig från Downtown söderut till Richmond, och österut till New West(minster)/ Surrey http://www.translink.ca/en/Schedules-and-Maps/SkyTrain.aspx

Vårt lokala SWEA kapitel har också skrivit om boende och fritidsliv i Vancouver http://vancouver.swea.org/om-vancouver/boende/ och http://vancouver.swea.org/om-vancouver/fritid/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s